What good is the warmth of summer, without the cold of winter to give it sweetness. JS

Wednesday, 29 May 2019

Flere syklister i norske byer? Lær av Berlin!

Kronikk Aftenposten 17. mai 2019
Oslos byråd ønsker en tredobling av antall syklister til en av fire av lokale reiser. En stille sykkel-revolusjon har allerede funnet sted i Berlin i løpet av det siste tiåret. Andelen personer som daglig pendler med sykkel er halvdoblet til mer enn en av fire. Denne artikkelen redegjør for noen lærdommer fra Berlin for Stor-Oslo og Norges tjue større byer og kommuner. Fra en by med  omtrent et halvt århundre med målrettet sykkel-tilrettelegging.

Det historiske, fysiske og juridiske rammeverket i Berlin er nokså forskjellige fra Norge, og høy sykkelandel hos oss er bare mulig med både fysiske og juridiske endringer. Endret kjøreatferd er nødvendig for å gi syklister den nødvendige prioriteringen, tryggheten og sikkerheten – opplevd og fysisk. Som kan kun gjøres ved å endre lover og forskrifter, samt omfattende kampanjer overfor bilistene om endringene. Endringer i reglene om prioritering i gatekryss, i rundkjøringer og ved forbikjøring av syklister har vært diskutert i et halvt århundre, kan ha størst virkning og haster mest.


Sluttord 
Lærdom og erfaringer fra Danmark, Nederland og Tyskland er godt tilgjengelig, og kan ideelt tilegnes og implementeres her i løpet av få år. Men vi mennesker er tross alt komplekse, og noe lærdom tar generasjoner å tilegne seg. Sør-Korea og Kina har imidlertid tilegnet seg enormt med kunnskap fra den vestlige verden på bare noen få tiår.

Så kanskje er det håp tross alt for at en av fire pendlere i de tjuefem største norske byene/ kommunene kan pendle på sykkel til og fra jobb fra mars til oktober – gjerne en fjerdedel på elsykkel og en fjerdedel på delesykkel. Til sammen en og en tredjedel million pendlere i 25 kommuner fra Arendal i sør, til Ålesund i vest og Tromsø i nord – hvor til sammen halve landets befolkning bor.

Ikke minst når en ny generasjon har hatt byrådsmakten i en valgperiode og tatt over sykkelplanleggingen i Oslo. Godt hjulpet hvis en ny generasjon planleggere, ingeniører, beslutningstakere, entreprenører m.fl mestrer flere språk enn engelsk og skandinavisk. For å tilegne oss lærdom direkte fra våre hundre millioner sykkelglade naboer i de tre landene på den andre siden av Nordsjøen. For storbyenes del, kanskje spesielt Berlin og Rotterdam, hvor store deler av byene ble gjenoppbygd på både sykkelens og bilens prinsipper – parallelt og likestilt.
Nyttige lenker
ADFCs årlige rangering av sykkelvennlige tyske byer viser følgende resultater i 2018 basert på 170.000 spørreskjema (pressemelding):
  • Storbyer: Bremen, Hannover, Leipzig
  • Større byer: Karlsruhe, Münster, Freiburg
  • Middels byer: Göttingen, Erlangen, Oldenburg
  • Mindre byer: Bocholt, Nordhorn, Konstanz

No comments:

Post a Comment